teisipäev, 12. mai 2015

Röövlitütar Ronja (Astrid Lindgren, 1981)

Pealkiri: ,,Röövlitütar Ronja''
Originaalpealkiri: ,,Ronja Rövardotter''
Autor: Astrid Lindgren
Tõlkija: Vladimir Beekman
Lehekülgede arv: 232
Sinisukk, 2003

Raamat räägib ühes metsas elavast röövliperekonnast, kelle peres elavad isa Mattis, ema Loviis ja 12 röövlit. Ühel päeval sündis nende perre ka pisike Ronja, kellest sirgus tüdruk kes päevi puude otsas turnis ja õhtuti röövlimeestega laua taga laulis ja tantsis. 
Kui Ronja sündis, oli väga tormine öö ning äike lõi lossi pooleks. Seda auku mis selle tagajärjel tekkis hakati nimetama Põrguauguks.
Kui Ronja oli juba suurem, läks ta Põrguaugu juurde. Seal kohtas ta endavanust poissi nimega Birk.
Ronja küsis, et mis tema siin teeb ja kes ta on ning Birk vastas, et ta on Birk Borkapoeg ja nad kolisid siia täna öösel- tema, tema isa Borka, ema Loviis ja nende 12 röövlit. 
Ronja ei suutnud seda uskuda. Talle oli küll kuulnud ''tatikraedest'' nagu Mattis neid nimetas, aga ta ei uskunud, et nad kolivad Mattise lossi põhjapoolsesse ossa.
Seejärel hakkasid Birk ja Ronja üle Põrguaugu hüppama. Hüppasid ja hüppasid kuni lõpuks kukkus Birk Põrguauku. Ronja aitas ta põrguaugust välja ja siis nad lahkusid mõlemad oma kodudesse tagasi. Kui Ronja kodus sellest oma isale rääkis, sai ta väga kurjaks ja alguses ei uskunudki Ronjat kuid siis kohtusid mõlemad pered Põrguaugu juures, kuid seekord piirdus asi karjumisega. 
Hiljem kohtusid Birk ja Ronja veel mitu korda metsas ja kuna mõlemad päästsid üksteise elu, otsustasid nad hakata õeks ja vennaks.

Kui tuli talv, läks Ronja lossi salakäikudesse, mida oli talle näidanud Kolu-Per (nende kõige vanem röövel) ja hakkas laduma Mattise ja Borka käike lahutavast kivimüürist kive eemale, et ta saaks kohtuda Birkiga. Nii nad seal kohtusidki, kuni jõudis kätte kevad. Kevadel lõbutsesid nii Birk kui Ronja koos metsas- püüdsid metshobuseid jne aga ühel päeval kui mõlemad kodu poole hakkasid minema, nabis Mattis Birki kinni ja võttis pantvangi. Siis käskis ta ühel oma röövlitest Borkale öelda, et kui nad lossist minema ei koli, siis ta Birki tagasi ei anna. Borkal ei olnud aga võimalik kohe kolida ning seega ei saanud ta oma poega tagasi. Siis hüppas Ronja üle Põrguaugu ja Borka sai Ronja enda pantvangi. Mattis ei suutnud seda oma tütrest oodata ja ta lasi Birki vabaks, kuid Ronjat enam oma tütreks ei pidanud. 

Kolm-neli päeva hiljem otsustasid Birk ja Ronja koos karukoopasse kolida. Seal püüavad nad endale metshobused, kellel saavad nimeks Kelm ja Metsmüristaja. Karukoopas juhtub paljutki- ema Loviis palub, et Ronja tuleks koju tagasi, Ronja ja Birk lähevad noa kadumise pärast kaklema, metsmadrused ründavad Ronjat ja Birki... Kuid siis palub Mattis, et Ronja tuleks koju tagasi ja Ronja läheb. Mattiski saab aru, et peab Borkaga ära leppima. Selle nimel teevad nad kahevõistluse, mille järgi saab teada, kes edaspidi on pealik- kas Mattis või Borka? Mattis võidab võistluse aga nad saavad ikkagi sõbralikult läbi. Siis jääb Kolu-Per haigeks ja ta sureb. Ronja ja Birk kolivad kevadel jälle tagasi karukoopasse.

Arvamus raamatust:
Raamat oli väga huvitav, tore ning õpetlik. Mulle meeldis kuidas tegelased rääkisid, mida nad tegid ja kuidas Astrid Lindgren seda kõike kirja pani. Mulle väga meeldis ja soovitan kõigil seda lugeda!

Arvamus 10 palli süsteemis: 10/9


Pilt võetud: www.rahvaraamat.ee




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar