kolmapäev, 27. mai 2015

Hobusehullud (Marian Suitso, 2013)

Pealkiri: ,,Hobusehullud''
Autor: Marian Suitso
Lehekülgede arv: 351
Tänapäev, 2013

Raamat räägib 9. klassis käivast Johannast, kes liigitab enda klassikaaslasi ''poppideks'' ja ''nähtamatuteks''. Ise kuulub ta ''nähtamatute'' hulka, koos enda parima sõbra Eliisi ja mõndade inimestega veel. ''Poppide'' hulka kuuluvad aga Marko, Bianca, Leana, Rait, Stella jne.
Ühel päeval kutsub Marko Johanna poppide kambaga kaubamajja. Popid panevad Johanna enda kodutöid tegema aga kui Johannal lõpuks mõõt täis saab ja ta ütleb kambale, et enam ta ei tule siis hakkab kamp Johannat kiusama. Johannal on kogu aeg pisarad silmis ja see annab kiusajatele indu veel rohkem juurde. 
Ühel päeval leiab Eliis aga kuulutuse, et Hirve tall ootab ratsutajaid. Johanna ja Eliis lähevad talli ja hakkavadki ratsutamas käima. Tallis ratsutavad veel algajad Anette ja Mari-Liis ning juba natuke kogenumad Andres, Oliver, Sass ja veel ka Angeelika, kellel on lihtsalt tallis oma hobune, kuigi ta talli pidajatelt Aivolt ja Riinalt trenne ei võta. 
Kuid see, et Johanna ja Eliis ratsutamas hakkasid käima, ei mõjunud kiusajatele hästi. Nad hakkasid Johannat ja Eliisi veel rohkem kiusama. Siis oli ka Eliis palju haige ja ta pidi koolis üksi olema. Kui Eliis oli juba natukene tervem ja käis koolis, siis küsis Johanna, et kas Eliis ei hakkagi enam trennis käima? Eliis ütles, et vist mitte, sest Rait (poppide kambast) kutsus teda enda bändi tantsutüdrukuks ja sõnadekirjutajaks. Johanna ja Eliis läksid tülli ja ei rääkinud pikka aega. Ka koolis on Johannal hinnetega probleeme.
Siis sureb Johanna lemmik hobune Pralinee, kellel sündis äsja varss. Johanna oli jube kurb ja nad hakkasid vahetustega iga kahe tunni tagant varssa toitmas käima. Kui Johanna kella kaheses vahetuses varsa juurde läheb, jääb ta magama ning kella neljast tuleb Andres. Nad räägivad juttu ning Johanna räägib talle oma muredest. 
Eliis ja Johanna lepivad ära ja Eliis hakkab jälle trennis käima kuid murrab siis jalaluu. Ta ei saa jälle trennis ega koolis käia aga tema juures käib külas Oliver ja varsti tekib Oliveri ja Eliisi vahel mingi säde. Johannal on Oliveri ja Eliisi pärast hea meel, aga ta on mures Aivo pärast. Ta ei anna enam trenni ja tundub, et kogu tall on Riina õlgadel. Andres ja Johanna lähevad Aivo ja Riina kabinetti ning saavad teada, et Aivol on palju võlgu. Lisaks saadakse teada, et kõik talli hobused on müügis ja Aivo joob nende trenni ajal hoopis heinamaal õlut. 
Kui Andres ja Johanna on kabinetis, siis astub Aivo sisse. Õnneks ei näe Aivo neid, aga nad kuulevad, kuidas Aivo ütleb: ära muretse, homset päeva ta enam ei näe. 
Kuna ennem olid nad kuulnud pealt telefonikõnet, kus Aivo oli öelnud, et mu naine meil tee peal ees ei ole, siis viisid Johanna ja Andres otsad kokku ning arvasid, et Aivo plaanib Riinat tappa. 
Nii see siiski ei olnud, aga tuli välja, et Aivo on mängur ja nende tall on võlgades. Kogu talli kamp korraldas nn. talli-päevad, et koguda raha loteriide ja küpsetiste müümisega. Nad teenisid päris suure summa ja suvel oli juba kõik korras. Andres ja Johanna olid paar ning nad korraldasid matka hobustega ja hiljem grillisid. 

Arvamus raamatust:
Mulle väga meeldis see raamat, sest väga kergesti tekkisid pildid sisust silme ette ja raamat on kirjutatud päeviku-vormis. Kui hakkasin pikemalt mõtlema lausete üle, mis inimesed raamatus rääkisid, siis kõlas see veidi imelikult. Sõnade paigutus ja see kõik oli nagu kogu aeg oleks jutustatud või midagi sarnast. Naljakas ka, et 9. klassis toimus see teema, sest tavaliselt 9. klassis ei kiusata väga enam ma arvan. Ise mõtlesin kogu aeg, et tegelased on natuke nooremad, sest nii tundus parem.
Muidu oli raamat väga hea pikkuse, sisuga ja käest panemisega oli raskusi.

Arvamus raamatust 10 palli süsteemis: 10/10


Pilt võetud: www.apollo.ee



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar