esmaspäev, 2. juuni 2014

Mis teha, Ann? (Aidi Vallik, 2002)

Pealkiri: ''Mis teha, Ann?''
Autor: Aidi Vallik
Lehekülgede arv: 160
Tänapäev, 2002
Tegelased: Ann Kees, Ann Keesi vanemad, Kätlin, Reena, Gregor, Marten, Silva jt.

Kokkuvõte:
Ann on oma parima sõbranna Reenaga tülis- phe poisi Gregori pärast, see poss meeldib Reenale aga tundub, et sellele poisile meeldib hoopis Ann. Ta kirjutab sellest ka oma teisele parimale sõbrannale Kätlinile, kes kolis oma emaga Pärnusse, sest Kätlini ema leidis sealt endale mehe. Ta kirjutab ka sellest, et nad käivad väga palju pidudel ja klassivend Marten ostis ükskord baarist ära kõik joogid. Annil mõlkus mõtteis küsimus: Kus ta selleks kõigeks raha saab?

Esmaspäeval vaatavad kõik peololijaid- Anni, Reenat, Martenit, Sandrit ja Tiitu. Tunni ajal saab Ann Martenilt kirja, et Gregor küsis Anni telefoni numbrit ja ta andis. Gregor helistaski talle. Nad käisid koos Pärnus ja poiss ostis Annile kaelakee, mis oli väga kallis. Sellest rääkis ta oma sõbrannale Silvale.
Ann jalutab Silvaga Säästumarketi poole, kui helistab Gregor ja pakub, et ta viiks Anni koju. Isa näeb Anni mingi poisiga, ning hakkab kohe küsima selle poisi kohta..

Gregor ja Ann on koos Kunstigümnaasiumi peol ning Annile räägitakse, et peol müüb keegi narkootikume. Ann arvab, et need on tema klassivennad Gregor ja Marten, kuid viskab mõtte kohe peast. Ükspäev läheb Ann Gregoriga kinno ''Harry Potterit'' vaatama. Gregor tuli Anni koju, et minema hakata, kuid Ann oli duši all, ning Gregor pidi rääkima Anni isaga. Anni isa küsib: ,,Kus koolis sa käid?'' Gregor vastab, et Inglise kolledžis. Ta päris veel midagi, kuid siis tuli Ann ja nad hakkasid kinno minema.

Kuid hiljem istub Ann Gregori juures diivanil ja mõtleb, et Gregori kodu on kuidagi väga korras. Ta elab oma kasuvanemate juures. Kui Ann ja Gregor on poisi juures söömise lõpetanud, hakkab Gregor Annile ligi ajama, kuid Annile ei meeldi see ja ta jookseb koju. Järgmisel päeval vaatab Ann postkasti ja näeb, et Kätlinilt on kiri. Tal on päris halbu uudiseid, kodus pole tal kõik korras. Tema kodus elab nendega koos ka veel üks koer- Jaanuse, tema ema mehe koer. Kätlin oli koera kaelarihma katki teinud ja koer oli minema jooksnud. Jaanus sai aru, et Kätlin seda tegi ja hakkas temaga õiendama, Kätlini ema muidugi oli tütre poolel ning siis läksid nad tülli, Jaanus lõi Kätlini ema ja ta ema jooksis minema.

Veidi hiljem Gregor helistas Annile ja nad läksid linna peale sõitma. Gregoril on vaja käia ühe sõbra juures ja ta ütleb Annile, et ta jääks autosse. Gregor jätab oma telefoni autosse ja siis helistab Marten, ning Ann võtab telefoni vastu. Marten palub Annil Gregorile edasi öelda et ta ei saa raha.
Ann on segaduses: mis raha? 

Ann helistab hiljem Reenale ja tahab ära leppida, kuid Reena ei soovi Anniga ära leppida. Ann kirjutab siis Kätlinile kirja vastu, et ta võiks tulla Tallinnasse külla ja et Gregor ostab endale auto.
Siis toimub pidu hotelli saunatoas. Terve punt on koos- ka Ann, Reena ning Kätlin. Ann kommenteerib midagi Reena juures, iseenesest see oli väga väike asi, kuid Reena hakkas Anni väga hullult sõimama. Ann tahab ära minna ja lähebki. Ta räägib emale pisarad silmas kõik ära ja seletab mida kõike Reena oli talle karjunud. Peole oli kutsutud ka politsei, arvatakse, et Reena kutsus, sest ta oli vihane, et kõik tahtsid, et minema läheks Reena, mitte Ann. Kuid joomist ja kõike seda filmis klassivend Sander ja kõik kardavad, et neile tehakse trahve ja räägitakse vanematele- no seda viimast nii või naa.

Ann teab, et Martenil ja Gregoril on mingi äri teoksil- mingi ebaseaduslik äri. Ann arutab koos isaga mis see võiks olla. Kuid vahepeal saatis Kätlin Annile jälle kirja, kus kirjutab, et tema ema ja Jaanus õiendavad tema kallal nüüd mõlemad. ,,Vaene tüdruk,'' mõtleb ann.

Kuid ega ka Anni elu pole lilleline, Gregori telefon on välja lülitatud ja ta ei vasta Anni kõnedele, Ann kardab, et temaga on midagi juhtunud. Siis, ühel õhtul saabub Anni ukse taha Kätlin- asju pole kaasas ja pisarad silmis. Ta jooksis kodust ära, kuid Anni ema tuli mõttele, et Kätlin võiks elada oma tädi juures Tallinnas. Järgmisel päeval helistatakse Kätlini emale ja tädile, nad kohtuvad ülejärgmisel päeval.

Kuid Ann on mures Gregori pärast, ikka ta ei vasta telefonile. Siis teatas ema Annile, et politseist tuli kutse. Ann peab minema selle Gregori asja pärast tunnistust andma. Ann ei pea enam vastu ja läheb Gregorile ukse taha. Gregorit pole kuskil, uksele tuleb vastu tema kasuema. Kasuema ütleb, et Gregorit pole kolm päeva kodus olnud. Nad räägivad midagi veel ning siis Ann lahkub. Ta sätib ennast minekuks politseisse tunnistust andma. Isa viis Anni jaoskonna ette, ning Ann astus autost välja. Jaoskonnas küsitakse igasugu küsimusi. Ann saab teada, et Gregor pressis Martenilt välja üle kahesaja  tuhande krooni! Järgmisel päeval lepivad Ann ja Reena ära ja õhtul tuleb Gregor Anni juurde koju. Nad läksid tülli, see ei olnud väike, vaid ikka päris suur tüli. Gregor kaitseb ennast, öeldes, et ta pole Martenilt nii palju välja pressinud ja ta Marten kulutas tegelikult oma ema raha ja nüüd sai tema ema sellest teada ja see on vaja tagasi maksta. Ning kui Martenil hakkas raha otsa saama, hakkas ta narkootikume müüma. Ann viskas Gregori välja ja nad rääkisid päris pikalt isaga köögilaua taga..

Arvamus raamatust: 
1 - Väga igav raamat, üldse ei meeldinud.
2 - Igav raamat.
3 - Päris põnev raamat, aga teist korda enam ei loeks.
4 - Väga huvitav raamat.
5 - Tõeliselt põnev raamat!






Pilt võetud: http://www.tnp.ee/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar